Food Science and Technology

ISSN-print: 2073-8684
ISSN-online: 2409-7004
ISO: 26324-2012

Article

Bacillus cereus: характеристика, біологічна дія, особливості визначення в харчових продуктах

DOI: 10.15673/fst.v11i2.515 (ukr)

  • І. В. Пилипенко
  • Л.М. Пилипенко
  • О.С. Ільєва
  • Г.В. Ямборко

Abstract | Full Text: Наведено характеристику, основні властивості, біологічну дію Bacillus cereus і перелік деяких харчових продуктів, які найчастіше можуть бути контаміновані цими мікроорганізмами. Охарактеризовано класичні та сучасні методи визначення Bacillus cereus. Наведено результати розробленого пріоритетного методу підготовки зразків харчової сировини і продуктів її переробки, що дозволяє визначити мікробіологічні забруднення без тривалого накопичення культур мікроорганізмів. Представлено результати прискореної індикації Bacillus cereus в харчовій рослинній сировині та продуктах її переробки. Методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) підтверджено групо- та видоспецифічність методу визначення Bacillus cereus.

Keywords:

  • Bacillus cereus
  • характеристика
  • біологічна дія
  • харчові продукти
  • підготовка зразків
  • прискорене визначення